Śniadanie do łóżka #13: Chałka z kruszonką orzechową i krem kanapkowy Bounty

Śniadanie do łóżka #13: Chałka z kruszonką orzechową i krem kanapkowy Bounty
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #13: Chałka z kruszonką orzechową i krem kanapkowy Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od jakiegoś czasu planowałam zrobić domową Nutellę. Kupiłam potrzebne składniki, w tym orzechy laskowe. Gdy weszłam do kuchni i zabrałam się za robienie kremu, nagle nabrałam ochoty na zupełnie inne połączenie smakowe. Wymarzyłam sobie czekoladowo-kokosowy krem, w smaku przypominający batonik Bounty! Miałam pod ręką wiórki kokosowe, więc jej połączyłam z mlekiem skondensowanym i gorzką czekoladą, tak powstał przepyszny krem kanapkowy Bounty, który na stale wejdzie do mojego kulinarnego repertuaru :) Orzechy laskowe się nie zmarnowały, wykorzystałam je do kruszonki, własnoręcznie uplecionej chałki. Smak i zapach domowego pieczywa o poranku jest bezcenny, wyobraźcie więc sobie domową, słodką chałkę posmarowaną czekoladowo-kokosowym kremem kanapkowym!

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #13: Chałka z kruszonką orzechową i krem kanapkowy Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chałka z kruszonką orzechową
500 g mąki
20 g drożdży
60 ml mleka
60 g masła
2 jajka
60 g cukru
żółtko
2 łyżki wody
50 g orzechów laskowych
20 g cukru

Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Mleko podgrzać i wylać letnie na drożdże, aby je rozpuścić. Zmieszać drożdże z pozostałymi składnikami i obsypać rozczyn mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozpuszczone masło wymieszać trzepaczką z jajkami i cukrem (60g). Dodać do rozczynu i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć na blat lub stolnic i wyrabiać aż będzie lśniące i odstawać od ręki. Kulę włożyć do miski, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie wyjmujemy ciasto z miski i jeszcze raz krótko wyrabiamy, aby je zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3 części i formujemy wałki. Natłuszczamy blachę masłem i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni temperatury. Z wałków zaplatamy warkocz, zaciskając jego końce. Żółtko roztrzepujemy z łyżką wody i smarujemy uplecioną chałkę. Mieszamy posiekane orzechy laskowe z pozostałym cukrem i łyżką wody - obsypujemy chałkę. Ciasto pozostawiamy jeszcze kilka minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok. 30 minut.

Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #13: Chałka z kruszonką orzechową i krem kanapkowy Bounty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Krem kanapkowy Bounty
puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g gorzkiej czekolady
80 g wiórków kokosowych

Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy połamaną tabliczkę czekolady. Masę podgrzewamy na małym ogniu, do czasu do czasu mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, gotujemy krem jeszcze 4 minuty, aż masa zgęstnieje,a składniki się dokładnie połączą. odstawiamy krem i dosypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, można masę ubić trzepaczką lub zmiksować mikserem na gładki krem. Krem kanapkowy przekładamy do czystego słoika.

Tosia

Kategorie przepisów