Chleb pszenny razowy z dodatkiem orkiszu
Bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek. Szybki i zdrowy. W smaku delikatnie zbożowy, bardzo puszysty i delikatny. Świetnie zgra się zarówno ze słodkimi jak i ze słonymi dodatkami. Polecam zagonionym stęsknionym domowego pieczywa J
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania:3- 3,5h
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
- 100g mąki orkiszowej
- 100g mąki pszennej razowej
- 300g mąki pszennej
- 200g ciemnego piwa
- 140g wody
- 1 i ½ łyżeczki drożdży instant
- 1 i ½ łyżeczki soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mieszamy ze sobą suche składniki.
2. Sól rozpuszczamy w wodzie.
3. Łączymy wodę z solą, z piwem i suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto, będzie nieco klejące więc polecam zrobić to mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić do brzegów miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, formujemy bochenek i umieszczamy go w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej.
6. Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5h do wyrośnięcia.
7. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.
8. Wsuwamy chleb, wsypując 3-4 kostki lodu na dno piekarnika.
9. Pieczemy około 35minut.
10. Studzimy na kratce.
Smacznego!