Powidła śliwkowe ,,2,,

Powidła śliwkowe ,,2,,
Zdjęcie - Powidła śliwkowe ,,2,,  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prawdziwe powidła śliwkowe, aromatyczne doskonałe w smaku. Warto mieć taki słoiczek który możemy otworzyć zimą i cieszyć się smakami lata, polecam... 

 

  • 2 kg śliwek węgierek bardzo dojrzałych
  • 3/4 szklanki cukru

 Śliwki umyć i wypestkować, wrzucić do garnka i wstawić na mały gaz. Śliwki są bardzo dojrzałe więc nie podlewam wodą. Gotuj aż zmniejszą swoją objętość o połowę co jakiś czas mieszając. Gdy powidła płatami spadają mi z łyżki dodaję cukru - zagotowuję i przekładam gorący do wyparzonych wcześniej słoiczków. Układam je na ręczniku do góry dnem i przykrywam. Tak pozostawiam do wystygnięcia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Powidła śliwkowe ,,2,,  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów