Śniadaniowy miks warzywno-serowy

Śniadaniowy miks warzywno-serowy
Uwielbiam cieciorkę. I uwielbiam tę sałatkę – pożywną, smaczną i idealną na śniadanie. Przepis znalazłam w gazetce „To jest pyszne” (2/2010) i od tego czasu robiłam ją już kilka razy.
Taką sałatkę można przygotować dzień wcześniej, a rano dodać tylko mozzarellę. Można też zabrać ją ze sobą do pracy.
Ja najbardziej lubię ją jeść z kromką ciemnego pieczywa, ale bagietka też do niej pasuje ;)

Zdjęcie - Śniadaniowy miks warzywno-serowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ŚNIADANIOWY MIKS WARZYWNO-SEROWY
(na 4 porcje)
1 puszka ciecierzycy,
1 duża czerwona cebula,
400g pomidorków koktajlowych,
2 kulki mozzarelli,
1 pęczek szczypiorku,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki zielonego pesto,
sól, pieprz, odrobina cukru

Cieciorkę osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Pomidorki umyć i przepołowić. Mozzarellę dokładnie osączyć i pokroić na 0,5 cm plastry.
Przygotować sos, mieszając sok z cytryny i ocet winny z oliwą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Pomidorki, cebulę, cieciorkę, pesto i sos wymieszać. Obok każdej porcji ułożyć po ¼ pokrojonej kulki mozzarelli, którą dodatkowo można skropić oliwą.

Zdjęcie - Śniadaniowy miks warzywno-serowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów