To danie jest u nas w domu już od jakiegoś czasu i za każdym razem gdy je przygotowujemy zachwycamy się smakiem i mięciutkim mięsem w aromatycznym sosie.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak, aby przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadła, odcedzamy.
Zdecydowałam się na danie bardzo popularne w Szwecji – kotleciki (burgery) z mielonej cielęciny. Sprzedaje się je także jako zamrożony produkt gotowy, tak jak paluszki rybne. Są wyjątkowo delikatne, dzięki połączeniu mięsa ze śmietaną i żółtkami.
Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego też do jej przyrządzenia wykorzystałam świeżo wyciskany sok pomarańczowy, aromatyczny tymianek i czosnek.
Ciepła i pożywna kanapka na śniadanie. Smaczna, prosta do zrobienia. Można ją urozmaicić dodając do środka plaster pomidora i ogórka. To wersja najprostsza, ale smakowita. Polecam.