Spaghetti z dynią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 2 porcje spaghetti
- 0,5 średniej dyni (około 1 kg nieoczyszczonej)
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 garści świeżego szpinaku
- 10 kawałków suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak, aby przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości, ale tak, aby się nie rozpadła, odcedzamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży szpinak, pokrojone suszone pomidory, dynię, mleko kokosowe i makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Wykładamy na talerz, dekorujemy kawałkiem suszonego pomidora i świeżym szpinakiem. Smacznego :)