Gęsie nogi z czosnkiem
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś!
Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, dlatego też do jej przyrządzenia wykorzystałam świeżo wyciskany sok pomarańczowy, aromatyczny tymianek i czosnek.
Przygotowana w ten sposób gęś, to znaczy długo pieczona w niskiej temperaturze (150 oC) nie ma sobie równych! Jest idealnie miękka, delikatna, rozpływa się wręcz w ustach!
Gęsie nogi z czosnkiem Składniki
- gęś - 2 nogi
- tymianek - 1 łyżeczka, suszony
- sok pomarańczowy - 3/4 szklanki
- czosnek - 1 główka
- sól, pieprz - do smaku
Gęsinę natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Ułóż w brytfance skórą do dołu, wlej sok pomarańczowy. Obok mięsa ułóż przeciętą w poprzek główkę czosnku (całą, z łupinkami). Przykryj i piecz (bez odkrywania czy podlewania- nie jest konieczne) przez ok. 4 godziny w temp. 150 oC.
Przed podaniem delikatnie przełóż nogi skórką do góry i przypiecz pod grillem kuchenki, na brązowo.