Karkówka na słodko-kwaśno
To danie jest u nas w domu już od jakiegoś czasu i za każdym razem gdy je przygotowujemy zachwycamy się smakiem i mięciutkim mięsem w aromatycznym sosie. Przepis pochodzi od koleżanki mojej mamy Pani Haliny Ch. za co bardzo jej dziękuję :-) To mięsko wprost rozpływa się w ustach , dlatego zachęcam do jego wypróbowania.
- ok 2 kg karkówki
- 2 -3 duże cebule
- 2 słodkie papryki
- 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 1/4 szklanki ketchupu ostrego
- 1/4 szklanki ketchupu łagodnego
- sól, pieprz
Karkówkę umyć i osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości , spłaszczać ją dłonią ( nie rozbijać tłuczkiem) posolić i popieprzyć każdy kawałek odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso ułożyć w formie lekko posmarowanej tłuszczem. Cebulę obrać umyć i pokroić w plastry poprzekładać mięso , paprykę oczyścić umyć i pokroić w większe kwadraty poprzekładać mięso tak aby tylko lekko wystawała. Mięso polewamy ketchupem ostrym następnie łagodnym i dodajmy miejscami dżemu.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika 200 C termoobieg i pieczemy ok 1 godziny co jakiś czas podlewamy mięso wytworzonym sosem. Mięso najlepiej przykryć z góry folią aluminiową aby się nam zbytnio nie-przypiekło.
Smacznego