Dania włoskie uwodzą mnie swoją prostotą - zaledwie kilka składników, a efekt niesamowity. Dzisiejsze danie, czyli farfalle z łososiem, można podać jako lekki obiad, lub też na zimno, jako sałatkę. Przepis oczywiście z "Kuchni włoskiej".
Makaron ugotować wg instrukcji na pudełku. Osaczyć na sitku. W szerokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć krotko czosnek, posolić do smaku. Wrzucić osaczony makaron, wymieszać i przerzucić na talerz. Posypać parmezanem i gotowe.
Pierwszy raz robiłam makaron z tego przepisu jeszcze w akademiku, z przepisu z jakiejś gazety.Tak na zasmakował, że robimy go mniej więcej raz w miesiącu.Przepis prosty, szybki, bez udziwnień.
Makaron conchiglioni nadziewałam już kiedyś szpinakiem i gorgonzolą, a teraz wykorzystałam przepis znależiony kiedyś w Poradniku Domowym. Muszle wyszły smaczne, aczkolwiek następnym razem dodałabym jakiś sos - najbardziej banalny byłby pomidorowy, ale pasowałby też śmietanowo-serowy.
Makaron ugotuj al dente. Pomarańczę dokładnie obierz ostrym nożem, usuń albedo. Pokrój cząstki i zachowaj powstały przy krojeniu sok. Połowę cukru i sok wraz z2 łyżkami oleju lekko skarmelizuj na patelni, następnie wymieszaj z kawałkami pomarańczy i dodaj do dobrze odcedzonego makaronu. Wymieszaj.