Spaghetti alla carbonara
paczkę makaronu spaghetti
150 g wędzonego boczku
100 g pecorino romano albo pół na pół pecorino i parmezan
2 jajka i 1 żółtko
sól i pieprz do smaku
kubek śmietany (18-20%)
[W polskich przepisach wszędzie składnikiem jest śmietana ale włoskie przepisy ten składnik ignorują - zamiast śmietany ma być oliwa z oliwek - wiec i ja traktuje go opcjonalnie: szklanka śmietany lub 3-4 łyżki oliwy - ja zrobiłam ze śmietaną na wyraźne życzenie domowników. Doczytałam, że śmietana w tym daniu nie jest składnikiem oryginalnym i pojawiła się dopiero, kiedy przepis wywędrował do USA - Amerykanie dodają creme fraiche.]
sól i pieprz do smaku
[W niektórych przepisach jest też mowa o czosnku (który po podsmażeniu na tłuszczu z boczku trzeba usunąć) albo o dodatku drobno siekanej cebulki a podsmażony boczek zaleca się podlać kieliszkiem białego wina i tak długo smażyć całość aż odparuje.]
Makaron ugotować al dente - zlać wodę ale makaronu nie odcedzać na sicie. Odrobina wody powinna zostać.
Na patelni podgrzać łyżkę oliwy i na niej usmażyć na chrupko boczek pokrojony w słupki. Zdjąć z gazu. Ostudzić nieco i dodać śmietanę i rozbełtane jajka. Dosolić (tylko ostrożnie bo boczek jest słony) i dosypać do smaku pieprzu mielonego. Na patelnię wrzucić makaron, posypać całość parmezanem i dokładnie wymieszać, tak by makaron był cały, dokładnie pokryty sosem. Całość przelać na półmisek.
To wszystko. Bardzo proste w wykonaniu i jakie smaczne.