Fusillini z sosem bolońskim czyli makaron z mięsem :)
Pierwszy raz robiłam makaron z tego przepisu jeszcze w akademiku, z przepisu z jakiejś gazety.
Tak na zasmakował, że robimy go mniej więcej raz w miesiącu.
Przepis prosty, szybki, bez udziwnień.
Składniki:
2 paczki makaronu świderki
1 kg mięsa mielonego
20 dkg pieczarek
2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie - świeże pomidory)
1 cebula
zioła - suszone prowansalskie lub świeże - bazylia, tymianek, oregano
czerwone wino
oliwa
sól do smaku
tarty ser
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, przysmażamy, dorzucamy grubo pokrojone pieczarki - smażymy do lekkiego zrumienienia.
Wrzucamy mięso i rozdrabniamy je widelcem.
Jak już mięso jest przysmażone - dorzucamy pomidory i dolewamy wodę.
Dodajemy zioła, dusimy pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie gotujemy makaron.
Do uduszonego mięsa dodajemy znowu zioła i pół szklanki wina.
Zagotowujemy i podajemy.
Na talerzach całość posypujemy żółtym serem.