Conchiglioni z pieczarkami

Conchiglioni z pieczarkami

Makaron conchiglioni nadziewałam już kiedyś szpinakiem i gorgonzolą, a teraz wykorzystałam przepis znależiony kiedyś w Poradniku Domowym. Muszle wyszły smaczne, aczkolwiek następnym razem dodałabym jakiś sos - najbardziej banalny byłby pomidorowy, ale pasowałby też śmietanowo-serowy.

Składniki:

makaron conchiglioni (ok. 20 muszli)

50 dag pieczarek

3 ząbki czosnku

pęczek pietruszki

150 g tartego parmezanu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wody, uważając, aby nie rozpadł się w czasie mieszania. Pieczarki drobno posiekaj, rozgnieć czosnek. Podsmaż czosnek na oliwie, dorzuć pieczarki, podlej odrobiną wody, i duś do momentu, aż cała woda odparuje. Pietruszkę drobno posiekaj. Pieczarki posól i popieprz, a następnie wymieszaj z pietruszką. Odstaw do przestygnięcia. Napełniaj muszle pieczarkami i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Każdą muszlę posyp parmezanem i pokrop oliwą. Zapiekaj na złoty kolor w 170 stopniach. Podawaj z sałatą.

Zdjęcie - Conchiglioni z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów