Conchiglioni z pieczarkami
Makaron conchiglioni nadziewałam już kiedyś szpinakiem i gorgonzolą, a teraz wykorzystałam przepis znależiony kiedyś w Poradniku Domowym. Muszle wyszły smaczne, aczkolwiek następnym razem dodałabym jakiś sos - najbardziej banalny byłby pomidorowy, ale pasowałby też śmietanowo-serowy.
Składniki:
makaron conchiglioni (ok. 20 muszli)
50 dag pieczarek
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
150 g tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wody, uważając, aby nie rozpadł się w czasie mieszania. Pieczarki drobno posiekaj, rozgnieć czosnek. Podsmaż czosnek na oliwie, dorzuć pieczarki, podlej odrobiną wody, i duś do momentu, aż cała woda odparuje. Pietruszkę drobno posiekaj. Pieczarki posól i popieprz, a następnie wymieszaj z pietruszką. Odstaw do przestygnięcia. Napełniaj muszle pieczarkami i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Każdą muszlę posyp parmezanem i pokrop oliwą. Zapiekaj na złoty kolor w 170 stopniach. Podawaj z sałatą.