Bardzo smaczny makaron cannelloni z mięskiem i żółtym serem z lekkim aromatem czosnkowym, delikatny w środku i ciągnącym serem z wierzchu - pyszności, polecam
Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki wrzucić do gara, zalać wodą i gotować. Umyte gąski pokroić w plastry i dodać do ziemniaków z zeszkloną cebulką. Doprawić solą, pieprzem, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać szklankę białego barszczu i zagotować. Na koniec doprawić śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną majeranku.
Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam).
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka oba rodzaje kapusty i żeberka, zalać wodą (prawie po brzeg), zagotować i gotować godzinę na małym ogniu bez pokrywki.Mięso natrzeć solą i pieprzem, upiec przez godzinę w piekarniku, podlewając wodą i wytworzonym sosem.
To już ostatni wpis w ramach akcji „gotujemy po polsku", której patronuje serwis Z pierwszego tłoczenia, ale dania inspirowane kuchnią polską znajdziecie u mnie i poza tą akcją. Bo nasze tradycje kulinarne są zdecydowanie inspirujące.Tak jak przepis z którego dziś czerpałem – oryginalnie przepis na kurczaka ze szparagami.