Ser zetrzeć na dużych oczkach, szynkę pokroić w paski lub kostkę (ja kroiłam w paski). Wymieszać w misce, razem z mąka, mlekiem i jajkiem. Dodać oregano. Smażyć na złoto. Gotowe!
Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w ž litra osolonej wody. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku. Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą. Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.
Bardzo delikatne , wręcz piankowe ciasto przypominające suflet (co prawda nigdy nie jadłam sufletu , ale właśnie tak go sobie wyobrażam). Słodkie , ale nie mdłe dzięki dodatkowi soku z cytryny , bardzo smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.
Bardzo chciałam wypróbować ciasto piwne w zestawie z rybą bo wiele słyszałam o takim połączeniu. W sumie to taka ryba niewiele różni się od tej, którą robiłam do tej pory chociaż muszę przyznać, że ciasto miało wspaniałą konsystencję. Piwa prawie wogóle nie czuć tak więc śmiało można robić taką rybkę.
Ten deser to szczyt rozpusty. Może nie wygląda zbyt oszałamiająco ale w smaku jest to sama rozkosz. Czekolada, banany i kokos to trzy smaki, które stawiają u mnie ten deser w ścisłej czołówce.
Rewelacyjne kotleciki z kawałkami soczystej piersi drobiowej. Miękkie, rozpływające sie w ustach. Pyszne! Można je podać na przekąskę albo na obiad, np. z ziemniakami i surówkami - doskonale pasuje tu surówka z kapusty pekińskiej, marchewka z przeróżnymi dodatkami, sałaty i buraczki, szczególnie duszone z pomarańczami.
Bardzo lubię mięso z owocami dlatego ten przepis mnie zainteresował. Ananasa używałam juz nie raz ale najczęściej z puszki, tym razem jednak trzeba było wykorzystać świeży owoc dzięki temu mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Walory smakowe tego dania podnosi dodatek ziół zwłaszcza kuminu rzymskiego.