Weekend Korzenny, który zorganizowała Ptasia trwa u mnie już tydzień, bo zapachy i smaki korzenne unoszą się w mojej głowie i wokoło mnie już dobrych kilka dni. Kolejnym cudownym zapachem świąt jest sernik Liski na piernikowym spodzie. Urzekły mnie cudowne zdjęcia i jak tylko go zobaczyłam już czułam jego zapach...
Troszkę zmieniłam przepis, bo zamiast jogurtowej polewy na wierzchu znalazła się roztopiona czekolada - bardzo pasuje do piernikowych smaków. Kremowy sernik z delikatną korzenną nutką , na aromatycznym spodzie o smaku piernika - taki deser bardzo nam smakował :)
To ciasto kojarzące mi się z typowymi „imieninami u Cioci” i jest to wspomnienie nad wyraz miłe! Kruchy placek, pachnące cynamonem jabłka i piankowa warstwa słodkich białek.
. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Rabarbar świetnie sprawdza się przy naprawdę wielu deserach, bo jego kwaskowate nuty świetnie równoważą monotonną słodycz cukru. Tym razem postawiłam na łatwe ciasto na bazie maślanki z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Klasyk.