Placek biszkoptowy z wiśniami
O dzięki ci Hortexie za mrożone wiśnie zimą. I wydrylowane!
400 g mąki
250 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
4 jajka
15 g proszku do pieczenia
500 g wiśni (ja wzięłam mrożone)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
cukier puder do posypania albo drobny cukier waniliowy (ja mam domowej roboty ale jest tez w sklepach cukier puder z prawdziwa wanilia chyba KOTANY)
Owoce rozmrozić i osączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę do której następnie trzeba dodać żółtka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. A na koniec ubite na sztywno białko. Dobrze wymieszać i wylać do formy - najlepiej podłużnej i na wierzch wysypać wiśnie. A następnie wstawić na ok godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Ciepły placek posypujemy cukrem waniliowym albo zwykłym cukrem pudrem. Pycha - słodkie ciasto i kwaśne owoce.