Mówiąc zupełnie szczerze, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej! Przyrządzona na bazie pieczonych pomidorów ma niesamowicie głęboki, aż słodki smak. Gęsta, sycąca, z delikatną nutą skarmelizowanego czosnku… świetne danie na jesień, kiedy ciągle w sprzedaży są dojrzałe, mięsiste warzywa.
Pasztet dość często gości na naszym stole i to nie tylko od święta. Nie jest jednak tak wykwintny i bogaty jak ten dzisiejszy zrobiony, wg starej receptury Marii Disslowej
Wyszła naprawdę smaczna, niezbyt słodka, przyjemnie zaskakująca rodzynkami i skórką cytrynową oraz delikatnym aromatem rumu. Mogę polecić z czystym sumieniem każdemu. U nas zniknęła szybciutko.
W tym jednak cieście marchew, sok z marchwi, tłuszcz z orzechów laskowych oraz skórka pomarańczowa powodują, że ciasto jest bardzo soczyste. Tak więc dodatkowego tłuszczu nie potrzeba.
Polecam dziś wspaniały sernik ze śliwką w czekoladzie, na który przepis ostatnio krążył w sieci. Bardzo prosty a jednocześnie zachwycający. Delikatna masa serowa i śliwkowo-czekoladowy spód to naprawdę niezwykłe połączenie.
Miałam taką ogromną ochotę na ciasto drożdżowe a że święta coraz bliżej zdecydowałam się dodać skórkę pomarańczową, którą wcześniej namoczyłam w rumie. Dało to wspaniały efekt. Ciasto wspaniale pachnie masłem i kusi, żeby sięgać po kolejny kawałek.
Miałam w domu kilka pomarańczy, a że ostatnio przeglądałam blogi i wpadł mi w ręce przepis na skórkę kandyzowaną, postanowiłam go zrobić. W okresie przedświątecznym na pewno taka skórka znajdzie swoje zastosowanie
Czyż nie piękne są te ciasteczka? :)Przypominają małe kule śnieżne, delikatnie pachną cynamonem, urzekają maślano-orzechowym smakiem i rozkochują w sobie kruchością.