Kruche ciasteczka pekanowo-cynamonowe w pudrze
Czyż nie piękne są te ciasteczka? :)Przypominają małe kule śnieżne, delikatnie pachną cynamonem, urzekają maślano-orzechowym smakiem i rozkochują w sobie kruchością.Zajadając jedno po drugim, popijając mlekiem i podziwiając deszcz za kuchennym oknem odkryłam, że smak ciasteczek to mój jesienny smak. Smak oczekiwania na zbliżającą się ukochana zimę:)
Kruche ciasteczka pekanowo-cynamonowe w pudrze:
W misce mieszam orzechy, mąkę, cukier, cynamon, dodaję ekstrakt i masło, zagniatam ciasto.Gotową masę dzielę na 20 równych części, następnie z każdej formuję kulkę wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując większe odstępy.Piekę w 150 st. ok 25-30 min.Upieczone ciasteczka wyjmuję z piekarnika (nie wyłączam go!) i pozostawiam na blaszce na ok 2 min, aby stwardniały. Po tym czasie ciepłe ciasteczka po kolei obtaczam w cukrze pudrze i odkładam z powrotem na blaszkę. Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika na 2 min.Gotowe ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
Kruche ciasteczka pekanowo-cynamonowe w pudrze:
- 100 g orzechów pekan, zmielonych
- 150 g mąki
- 2 czubate łyżki cukru muscovado jasnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 115 g masła, pokrojonego w kostkę 1 cm
- pół szklanki cukru pudru do obtoczenia
W misce mieszam orzechy, mąkę, cukier, cynamon, dodaję ekstrakt i masło, zagniatam ciasto.Gotową masę dzielę na 20 równych części, następnie z każdej formuję kulkę wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując większe odstępy.Piekę w 150 st. ok 25-30 min.Upieczone ciasteczka wyjmuję z piekarnika (nie wyłączam go!) i pozostawiam na blaszce na ok 2 min, aby stwardniały. Po tym czasie ciepłe ciasteczka po kolei obtaczam w cukrze pudrze i odkładam z powrotem na blaszkę. Blachę z ciasteczkami wstawiam do piekarnika na 2 min.Gotowe ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego