Sernik z pierniczkami
Na rozpoczęcie Festiwalu Pierniczków przygotowałam sernik z pierniczkami, który robiłam już kiedyś, na początku przygody z blogowaniem. Fajnie było przypomnieć sobie jego smak. Dodatek pierniczków do masy serowej to świetne połączenie, takie świąteczne. Sernik jest wilgotny, delikatny i bardzo pyszny. Myślę, że ciasto świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. Polecam!
Przepis znalazłam na blogu Dorotuś, natomiast pierwsza prezentowała go Malta.
Składniki na spód:
*około 190g ciastek Digestive w czekoladzie
*60g masła
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszyć ciastka i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
Składniki na masę serową:
*80 dag sera twarogowego (dałam 1kg)
*4 jaja
*1 łyżka budyniu waniliowego
*150g cukru
*2/3 łyżki kaszy manny
*75 g miękkiego masła
*1 cukier waniliowy
*około 200-250 g pierniczków (mogą być z nadzieniem)
*1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w oryginale jest aromat rumowy)
Dodatkowo do posypania - kilka kostek czekolady
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat.
Zmiksować składniki dokładnie.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodać do masy serowej delikatnie mieszając. Wyjąć z lodówki tortownicę. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków i resztę masy.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzć w wyłączonym piekarniku aby sernik nie opadł.
Po ostudzeniu włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować startą czekoladą.
Smacznego :)