Piernikowe ciasto z czekoladą
Ciasto piernikowe z czekoladą to niezupełnie piernik, bo nie zawiera miodu, ale pachnie i smakuje piernikowo. Jest wilgotne i miękkie, a dodatek czekolady sprawia, że jest jeszcze pyszniejsze. Takie ciasto do podjadania przed świętami, przed właściwym piernikiem. Bardzo polecam.
Przepis pochodzi od Dorotuś i jest moją propozycją do Festiwalu Pierniczków.
Składniki:
*2 jajka
*100ml oleju
*1 szklanka maślanki
*250g mąki pszennej
*150g drobnego cukru
*2 łyżki kakao, z lekkim czubem
*2 łyżeczki sody oczyszczonej, z lekkim czubem
*3 łyżeczki przyprawy korzennej
*100 g gorzkiej czekolady posiekanej
Wykonanie:
Jajka, maślankę, olej umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę i wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub otrębami. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)