Piernikowe ciasto z czekoladą

Piernikowe ciasto z czekoladą

                   Ciasto piernikowe z czekoladą to niezupełnie piernik, bo nie zawiera miodu, ale pachnie i smakuje piernikowo. Jest wilgotne i miękkie, a dodatek czekolady sprawia, że jest jeszcze pyszniejsze. Takie ciasto do podjadania przed świętami, przed właściwym piernikiem. Bardzo polecam. 

Przepis pochodzi od Dorotuś i jest moją propozycją do Festiwalu Pierniczków

Zdjęcie - Piernikowe ciasto z czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki:

*2 jajka

*100ml oleju

*1 szklanka maślanki

*250g mąki pszennej

*150g drobnego cukru

*2 łyżki kakao, z lekkim czubem

*2 łyżeczki sody oczyszczonej, z lekkim czubem

*3 łyżeczki przyprawy korzennej

*100 g gorzkiej czekolady posiekanej

 

Wykonanie:

Jajka, maślankę, olej umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę i wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub otrębami. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 60 minut do suchego patyczka.

Smacznego :)

Zdjęcie - Piernikowe ciasto z czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernikowe ciasto z czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Piernikowe ciasto z czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów