Piernikowe brownie z jabłkiem, suszonymi śliwkami i aceto balsamico
Kiedyś myślałam, że za nic w świecie nie podałabym brownie na świąteczny stół. Na babski podwieczorek - owszem- ale na swieta w żadnym wypadku.
Po spróbowaniu tego brownie, zdanie zmieniłam. Nie dlatego, że pięknie pachnie przyprawami korzennymi ( tak...prawdziwie piernikowo!), ale w ogóle nie czuć w nim zakalca - a te ciemniejsze miejsca (które mam nadzieję, że widzicie na moim zdjęciu) to suszone śliwki usmażone z jabłkiem, cukrem trzcinowym, rodzynkami, miodem i... octem balsamicznym. Zapewniam Was, to wspaniałe połączenie!
Piernikowe brownie z jabłkiem, suszonymi śliwkami i octem balsamicznym
Składniki:
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko, utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone drobno
- 5 łyzek aceto balsamico
- 100g suszonych śliwek
- 1 łyżka rodzynków
- 250g + 4 łyżki brązowego cukru
- 250g czekolady deserowej
- 250g masła
- 4 małe jajka
- 200g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyzeczka sody
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelnię wykładamy jabłko, śliwki, rodzynki i miód. Zasypujemy cukrem (4 łyżki) i zalewamy octem balsamicznym. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu aż do zgęstnienia masy. Potrwa to ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C.
W misce roztrzepujemy jajka trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do nich 250g cukru. Wlewamy przestudzoną czekoladę i dodajemy masę owocową. Mieszamy. Wsypujemy mąkę zmieszaną z sodą, kakao, sola i przyprawą do piernika. Mieszamy. Ciasto wykładamy do kwadratowej formy (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym lekko olejem). Pieczemy 25 - 30 minut. Kroimy na kwadraty po przestudzeniu.
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy