Sernik z cynamonowymi jabłkami
Sernik był efektem zagospodarowania "resztek" poniewierających się w zamrażarce.
kawałek ciasta kruchego na spód tortownicy
pól małej puszki masy makowej
4-5 jabłek
płatki migdałowe
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki , a później w plasterki.
Następnie jabłka wrzucić na patelnię, dosypać cukier i dusić do momentu aż będą miękkie. Nie powinny się rozpaść. Ja użyłam jabłek. gatunku Champion.
Dosypać cynamon. Jeśli w trakcie duszenia sok z jabłek wyparuje, dolać trochę wody.
0,5 kg serka waniliowego
3 jajka
3 łyżki budyniu waniliowego
0,5 szklanki cukru - ilość cukru można zmienić według smaku i uznania.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać , ciągle miksując po łyżce ser, a na koniec proszek budyniowy.
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Na to położyć warstwę maku z puszki i wylać masę serową.
Sernik piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.
Na 10-15 min. przed końcem pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim warstwę z jabłek i posypać płatkami migdałowymi.