Lees sourdough – chleb na zakwasie
Jakiś czas temu zrobiłam po raz pierwszy chleb z tego przepisu Tatter. Od razu zdobył moje serce, a właściwie to podniebienie ;) Jest dokładnie takim chlebem jaki lubię najbardziej – ma miękki, zwarty i wilgotny miąższ i chrupiącą, cienką skórką. W smaku jest dość neutralny, po prostu świetny. Do zajadania się nim wystarczało samo masło, a jak dołożyłam do tego cienki plasterek sera to już nie dało się nie sięgnąć po kolejną kromkę. Chleb piekłam już kilka razy i za każdym razem jest równie smaczny. A przysłowiową „wisienką na torcie” jest prostota i szybkość wykonania. Bardzo polecam!
Składniki:
- 240g aktywnego zakwasu żytniego
- 280g wody
- 390g mąki chlebowej
- 90g mąki żytniej razowej
- 11g soli
Sposób przyrządzenia:
Wodę, zakwas i obie mąki wymieszać (ja użyłam robota kuchennego) i odstawić na 20 minut. W tym czasie wydzieli się gluten i ciasto będzie dużo przyjemniejsze w odbróbce. Po tym czasie dodać sól i zagnieść ok. 10 min do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Miskę posmarować oliwą i umieścić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2- 2,5h (zależy od mocy zakwasu i temperatury w mieszkaniu), składając w połowie czasu wyrastania (pominęłam). Po tym czasie podzielić na 2 kulki, odłożyć na 20 minut, uformować 2 bochenki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2,5h. Chleb dobrze znosi też drugie wyrastanie w lodówce, także można go przygotować wieczorem jednego dnia i następnego po wstaniu wsunąć tylko do piekarnika, aby cieszyć się ciepłym chlebem na śniadanie. Gdy chleb jest wyrośnięty piekarnik rozgrzać do 250st. C, wstawić chleb i wsypać szklankę kostek lodu na dno piekarnika (lub umieścić naczynie z wodą). Temperaturę od razu zmniejszyć do 230st C. i piec 25-30 minut.
Smacznego!