Polędwiczki wieprzowe można przygotować tak naprawdę na dziesiątki sposobów, ale te klasyczne, w sosie własnym podane np. z opiekanymi ziemniaczkami, buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.
Dostałam od mamy całkiem pokaźną cukinię, która aż się prosiła o nadzianie jej jakimś farszem i upieczenie ;) Wybór padł na farsz warzywny, wzbogacony serem feta i odrobiną goudy w bonusie. W efekcie powstał smaczny, lekki, typowo letni obiad.
Z moją miłością do kuchni włoskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu :) S t r o m b o l i. Drożdżowe, pizzowe ciasto "zaplecione" w bochen, a w środku farsz z białej kiełbasy, wędlin, warzyw i serów. Wypiek wymyślony w połowie XX wieku przez amerykańskich włochów. Nie jest to klasyczne, włoskie gotowanie, z kilkoma zaledwie składnikami. Ale jest tak smaczne, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Eksplozja smaku!
Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne. W tym roku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem.