Pyszny jesienny obiad, czyli grzybowe pęczotto. Zamiast tradycyjnego ryżu do risotto gotujemy pęczak, dodajemy grzyby, cebulkę, pietruszkę i parmezan. Pachnie i smakuje wyśmienicie.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na regionalny przysmak- ciasto drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ten wypiek moja mama zapamiętała z dzieciństwa dlatego razem z nią postanowiłam go odtworzyć. Chociaż przygotowanie piroga jest pracochłonne to zapewniam, że smak jest zachwycający.
Ostatnio coraz bardziej zakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ).
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pęczotto ( coś jak risotto , ale z kaszy ) z kurczakiem.
Niesamowicie delikatne, aromatyczne, sycące, no i zdrowe!
Spróbujcie, a gwarantuję, że nie pożałujecie i na stałe wprowadzicie je do menu ;)
Pęczak co raz częściej gości w moim domu . Zajadamy go w różnych postaciach ale najczęściej na ciepło. Podaje go z różnymi warzywami , mięsami. Dziś czas na fasolkę zieloną .
Niedawno pisałam Wam o książce Konrada Gacy „Kuchnia Fit”, dzisiaj przepis inspirowany pomysłami na lekkie dania z tej książki.Ziarno amarantusa z domowym pesto podaliśmy z pstrągiem z grilla. Świetnie będzie się komponowało także z inną rybą lub mięsem.