Pęczotto z kurczakiem
Jak wiecie wszelkiego rodzaju kasze uwielbiam.
Ostatnio coraz bardziej zakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ).
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pęczotto ( coś jak risotto , ale z kaszy ) z kurczakiem.
Niesamowicie delikatne , aromatyczne , sycące , no i zdrowe!
Spróbujcie , a gwarantuję , że nie pożałujecie i na stałe wprowadzicie je do menu ;)
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* pęczak – 100 g
* bulion warzywny – ok. 1-1,5 l
* pierś z kurczaka – 200 g
* świeża pietruszka – 1 pęczek
* cebula – 1 szt
* masło – 1 łyżka
* sól
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę płuczemy .
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto.
Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy i dusimy.
Po ok. 10 minutach , jak bulion odparuje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przesmażamy razem 2-3 minuty i zalewamy resztą bulionu.
Oprószczamy solą i pieprzem i dalej na wolnym ogniu dusimy do momentu aż bulion nam odparuje.
na sam koniec doprawiamy do smaku , dodajemy posiekaną pietruszkę i zajadamy gorące!
Smacznego!