Kasza z domowym pesto

Kasza z domowym pesto
Niedawno pisałam Wam o książce Konrada Gacy „Kuchnia Fit”, dzisiaj przepis inspirowany pomysłami na lekkie dania z tej książki.

Ziarno amarantusa z domowym pesto podaliśmy z pstrągiem z grilla. Świetnie będzie się komponowało także z inną rybą lub mięsem.

Zdjęcie - KASZA Z DOMOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiAmarantus z domowym pestoSKŁADNIKI:
  • 2/3 szklanki kaszy amarantus*
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki lekko podprażonych orzeszków piniowych
  • sól do smaku
* możesz również wykorzystać drobny bulgur, kaszę jaglaną czy komosę ryżową
  1. Kaszę opłucz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Jeśli podczas gotowania woda nie do końca się wygotowała, kaszę odsącz i nieco przestudź.
  3. Utrzyj bazylię z czosnkiem i pinią. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku solą.
  4. Wymieszaj kaszę z pesto.

Kategorie przepisów