Kasza z domowym pesto
Niedawno pisałam Wam o książce Konrada Gacy „Kuchnia Fit”, dzisiaj przepis inspirowany pomysłami na lekkie dania z tej książki.
Ziarno amarantusa z domowym pesto podaliśmy z pstrągiem z grilla. Świetnie będzie się komponowało także z inną rybą lub mięsem.
Amarantus z domowym pestoSKŁADNIKI:
Ziarno amarantusa z domowym pesto podaliśmy z pstrągiem z grilla. Świetnie będzie się komponowało także z inną rybą lub mięsem.
Amarantus z domowym pestoSKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki kaszy amarantus*
- duży pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki lekko podprażonych orzeszków piniowych
- sól do smaku
- Kaszę opłucz, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Jeśli podczas gotowania woda nie do końca się wygotowała, kaszę odsącz i nieco przestudź.
- Utrzyj bazylię z czosnkiem i pinią. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku solą.
- Wymieszaj kaszę z pesto.