To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę . Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto.
Serniki są u nas bardzo popularne. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z dodatkiem bakalii, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera.
Wariacji na temat szarlotki jest już na blogu kilka a dzisiaj zapraszam na kolejną. Tym razem ugotowałam budyń na soku jabłkowym i dodałam do niego starte jabłka. Użyłam antonówkę, które doskonale się zesmaża, dlatego w nadzieniu prawie jej nie widać. Można też pokroić jabłka w kostkę, może to ciekawie wyglądać.
Dzisiaj proste ciasto z budyniem jabłkowym na biszkopcie przykrytym bitą śmietaną, nam kojarzącą się, ze względu na okoliczności przyrody, ze śniegiem. Wypróbujcie, smakuje wybornie i fajnie prezentuje się na stole.
Jabłka obrać, pokroić i podsmażyć razem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać na tym etapie szczyptę cynamonu. Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać cukier oraz masło...