Szarlotka z bezą
Chociaż dzisiaj nie potrafię przypomnieć sobie jak wyglądała moja ulubiona szarlotka z dzieciństwa, dokładnie pamiętam jej smak. Krucha, słodka i pachnąca cynamonem. Nie za bardzo, nie za intensywnie, tak w sam raz. Nigdy nie mogłam jej się oprzeć… Nie mam na nią przepisu i nie wiem, czy został gdziekolwiek zapisany. Piekę więc swoje wersje przeróżnych szarlotek – te kruche i te biszkoptowe, te z bezą, albo rodzynkami – korzystam z własnych doświadczeń i smaku, ale też zdarza mi się próbować sprawdzonych przepisów. Wszystkie są pyszne, pachnące cynamonem tak w sam raz, słodkie i lekko kwaskowe od szarych renet, bo te właśnie jabłka najbardziej lubię w szarlotkach. Czy to ta sama szarlotka, którą piekła mama i babcia? Sama już nie wiem, ale bardzo je lubię ja i cała moja rodzina.
Szarlotkę z bezą uważam za jeden z bardziej udanych przepisów. Na cienkim, kruchym spodzie znalazła się spora ilość najlepszych jesiennych jabłek, a na nich rumiana, bezowa czapeczka. Na bezie wyrosły piękne złociste kropelki. Zapewne gdybym chciała upiec sernik z rosą nie pojawiłaby się ani jedna – takie moje zezowate szczęście do serników. Ale za to szarlotki wychodzą mi wyśmienicie!Składniki:
(blacha 25x40cm)
- 200g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5kg jabłek (szara reneta)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 4 białka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka octu lub 1/2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem i solą. Dodaj zimne masło i żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Najwygodniej zrobić do z pomocą robota kuchennego.
- Ciasto zbij w kulę i zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 1/2-1 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż dno blachy oraz boki do połowy wysokości.
- Blachę z ciastem włóż ponownie do lodówki.
- Jabłka obierz i poszatkuj na cienkie plasterki. Dodaj cukier oraz cynamon.
- Ciasto przed nałożeniem jabłek posmaruj białkiem.
- Wyłóż jabłka dociskając, by usunąć ewentualne wolne przestrzenie.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 45 minut. W połowie pieczenia możesz przykryć jabłka folią aluminiową, aby nie spiekły się nadmiernie.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż całkowicie rozpuści się w białkach.
- Na koniec dodaj kwaśny winian potasu lub ocet i wyłóż na jabłka.
- Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut lub do zarumienienia się bezy.
- Ostudź całkowicie lub podawaj na ciepło.
Smacznego!