Tort tiramisu
Tort tiramisu przygotowałam na podstawie wykwintnego deseru pochodzącego z Wenecji. Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu brzmi: „unies mnie wysoko”.
Delikatny biszkopt z jajeczno kremowym serkiem, nasączony alkoholem, to prawdziwa kwintesencja smaków.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj /osobno żółtka i białka/
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 125 g drobnego cukru
- 850 g serka mascarpone
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
oraz:
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
- 200 g podłużnych biszkoptów
Składniki na poncz:
- 1 i 1/4 szklanki mocnej kawy
- 1/2 szklanki winiaku lub rumu
Wykonanie:
- Białka z solą krótko ubić następnie dodać w małych porcjach cukier i ubijać do otrzymania gęstej masy.
- Dodać po jednym żółtku, wanilię, olej, zimne rozpuszczone masło i miksować do połączenia składników.
- Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Przesiać i dodać w dwóch porcjach do masy jajecznej delikatnie mieszając.
- Formę tortową o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem tylko spód, rant posmarować masłem i posypać mąką.
- Przelać ciasto do formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 175 st. C przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy i studzić odwrócony na kratce metalowej.
- Zimny biszkopt przekroić na 2 razy w poziomie, w ten sposób otrzymamy 3 krążki biszkoptu.
- 3,5 łyżki kawy rozpuszczalnej zalać 1 i 1/4 szklanką wrzątku, dodać alkohol i całkowicie wystudzić.
- Nasączyć poszczególne blaty ciasta zimnym ponczem.
- Przygotowany krem podzielić na 3 równe części.
- Dwa nasączone blaty ciasta posmarować kremem i posypać kakao, oraz w około /cienką warstwą/.
- Na wierzch tortu wyciskać ozdobne rozety kremu, za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego i posypać kakao.
- W około tortu wyłożyć podłużne biszkopty i przewiązać ozdobną wstążką.
- Tort tiramisu przed podaniem schłodzić 3-4 godziny w lodówce.
Wykonanie kremu:
- Żółtka z cukrem przełożyć do żaroodpornego naczynia i ubić przez kilka minut nad parą z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała wody.
- Przelać masę do misy miksera i ubijać dalej do otrzymania jasnej puszystej masy.
- Serek wymieszać z mlekiem i wanilią, dodać do masy jajecznej i miksować do połączenia składników.
- Smietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.