Szarlotka budyniowa
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Wariacji na temat szarlotki jest już na blogu kilka a dzisiaj zapraszam na kolejną. Tym razem ugotowałam budyń na soku jabłkowym i dodałam do niego starte jabłka. Użyłam antonówkę, które doskonale się zesmaża, dlatego w nadzieniu prawie jej nie widać. Można też pokroić jabłka w kostkę, może to ciekawie wyglądać.
Składniki- Składniki na ciasto
- mąka - 300 g
- margaryna - 200 g
- cukier - 100 g
- jajka - 5
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania
- Składniki na nadzienie
- sok jabłkowy - 750 ml
- budyń śmietankowy - 2 opakowania
- cukier - 3 łyżki
- jabłka - 1 kg
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach. W garnku zagotować 500 ml soku, w pozostałej szklance rozmieszać budynie z cukrem. Zagotować, odstawić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać starte lub pokrojone jabłka i wymieszać.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i zimną margarynę, posiekać aby powstała kruszonka. Dodać żółtka i krótko wyrobić ciast. Podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4. Mniejszą część zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Większą rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną masłem formę o wielkości 28/34 cm. Na równo rozłożone ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowo - budyniowe, wyrównać. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 min. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)