Babcina szarlotka
Mam wrażenie, że ostatnio, poprzez ciągła gonitwę na nowymi, wyszukanymi przepisami, straciliśmy z oczu to co najważniejsze, i z czego wywodzi się większość dzisiejszych receptur. Mam na myśli stare, wypróbowane i niezawodne przepisy, z ręczne pisanych zeszytów, bądź te przekazywane ustnie a pochodzące od naszych babć. Za takim właśnie przepisem, na zwykłą, przepyszną i rozpływającą się w ustach szarlotkę, zatęskniłam. Koniecznie musicie wypróbować :)
Składniki na masę jabłkową:
- 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
- ⅓ szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mleka
- 160 g miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 szklanki cukru pudru
Teraz czas na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić ręcznie lub w robocie z końcówką hakiem przez około 5 minut. Ciasto w trakcie wyrabiania będzie miękkie i lepiące, wiec zdecydowani wygodniej robić to za pomocą robota. Stolnicę oprószyć mąką. Z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek i przekroić na pół (fot.1). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale właśnie takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki!). Jedną połowę odłożyć na około 10-15 minut do zamrażalnika, a drugą wylepić formę o wym. ok. 25 x 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub ułożyć ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować ciasto na prostokąt o wielkości blachy (fot.2). Ciasto przenieść na dno blaszki za pomocą wałka (zdjęć folię z jednej strony, nawinąć na wałek, tak żeby folia przylegała do niego, rozwinąć ciasto na blaszce i zdjąć drugą folię). Odrobinę ponakłuwać, posypać bułką tartą i podpiec około 10 minut w temp. 180°C.
Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe (fot.3). Wyrównać. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować również między dwoma foliami i przykryć nim wierzch ciasta (fot.4). Piec około 30-35 minut w temp. 180°C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować. Pychota. Polecam serdecznie :)
Źródło: slodkiefantazje.pl
drukuj przepis