Śmietankę ubić na sztywno (musi postać wczesniej w lodówce - co najmniej 2 godziny). Dodawać powoli cukier, kawe i cynamon. Cały czas ubijać - najlepiej elektryczną trzepaczką. Wstawić do lodówki na godzinę.
Na chłodniejsze poranki (i nie tylko poranki!) polecam ryż arborio z krówkami. Bardzo słodki, rozpływający się w ustach i... krówkowy:) Idealny na leniwe śniadanie we dwoje, a i dzieci też nie nim pogardzą.
Do zrobienia tej galaretki wybieramy oranżadę w butelce bezbarwną. Oranżadę podgrzewamy. W szklance w gorącej wodzie ok 4 łyżki rozpuszczamy żelatynę. Gdy jest dobrze rozpuszczona wlewamy ją do ciepłej oranżady. Mieszamy . Do foremek wkładamy poziomki i zalewamy galaretka wstawiamy do zastygnięcia
Jeśli lubicie karmelowe dodatki do lodów, serników czy innych deserów polecam sos domowej roboty. Robi się go błyskawicznie i smakuje prawdziwym karmelem. Jest nieco kaloryczny ale przecież to tylko dodatek.
Ciasto pokruszyć i wymieszać z serkiem i cukrem. (...). Rękami formować (...) kulki i wybijać je na patyczki. W wodnej kapieli przygotować polewę i maczać w niej lizaki, posypać krokantem i wstawic do szklanki, zeby stwardnialy.
Panna cotta ze sprawdzonego już wcześniej przepisu, tym razem wzbogacona dodatkiem niewielkiej ilości kawy, dzięki czemu zyskała cudowny, karmelowy kolor. Ponieważ - moim zdaniem - panna cotta sama w sobie jest nieco nudna (...), świetnie sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki.
Owsianka z jabłkami w wersji "take away" ;) Mus jabłkowy gotowany z płatkami owsianymi, podany z jogurtem naturalnym i moimi ulubionymi otrębami granulowanymi.(...) Pyszny i pełen pozytywnej energii początek dnia!
Nie mając żadnego doświadczenia w czekoladowej materii, postanowiłam zrobić taki specjał nie ingerując zanadto w znaleziony w książce przepis, w nadziei, że na wariacje przyjdzie czas później :) Skorzystałam z bardzo dobrego moim zdaniem przepisu Ewy Aszkiewicz.