Do garnuszka nalej mleko. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
Gotuj na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi.
Gotową gorącą czekoladę przelej do kubków, a na wierzchu ułóż pianki.
Śmietankę ubij wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Przełóż nią blaty, lekko dociśnij. W rondelku zagotuj wodę, do miseczki włóż czekoladę oraz wlej mleko. Postaw miseczkę na rondelku z gotującą się wodą i rozpuszczaj składniki- stale mieszając. Tak powstałą polewą czekoladową udekoruj ciasto.
W garnku podgrzać 1/2 litra wody z cukrem i cynamonem. Doprowadzić do wrzenia i włożyć obrane gruszki. Gotować przez około 15 minut, przewracając gruszki od czasu do czasu. W tym samym czasie w niewielkim rondelku umieścić wszystkie składniki sosu kawowego...