Kulfi z pistacjami i szafranem

Kulfi z pistacjami i szafranem

Kulfi, to mrożony indyjski deser z pistacjami, szafranem, podany zazwyczaj z sosem z mango. Wykonany na bazie mleka skondensowanego z cukrem.

Słodki, mrożony w orientalnych smakach, zachwyci wielbicieli indyjskich klimatów.

Przepis dodaje do akcji „Szafranowa kulinaria”

Zdjęcie - Kulfi z pistacjami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 650 ml mleka skondensowanego
  • 220 g drobnego cukru
  • 60 g pistacji
  • 60 g płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki wątków szafranu
  • mango

Zdjęcie - Kulfi z pistacjami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Szafran zalać 1 łyżką wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
  2. Mleko z cukrem zagotować i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
  3. Dodać drobno posiekane pistacje i  migdały oraz szafran z wodą, wymieszać.
  4. Wlać do 2-3 foremek plastikowych lub pojemnika.
  5. Odstawić do lodówki najlepiej na noc.
  6. Mango obrać, pokroić na kawałki dodać 100 g cukru i 1  łyżeczkę mąki kukurydzianej, wymieszać, zagotować i odstawić do zgęstnienia.
  7. Kulfi nałożyć do pucharków łyżką do lodów, posypać pistacjami i migdałami, polać sosem z mango.

Smacznego :

na podstawie przepisu: Kuchnia Indyjska

Zdjęcie - Kulfi z pistacjami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Kulfi z pistacjami i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów