Kulfi z pistacjami i szafranem
Kulfi, to mrożony indyjski deser z pistacjami, szafranem, podany zazwyczaj z sosem z mango. Wykonany na bazie mleka skondensowanego z cukrem.
Słodki, mrożony w orientalnych smakach, zachwyci wielbicieli indyjskich klimatów.
Przepis dodaje do akcji „Szafranowa kulinaria”
Składniki:
- 650 ml mleka skondensowanego
- 220 g drobnego cukru
- 60 g pistacji
- 60 g płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki wątków szafranu
- mango
Wykonanie:
- Szafran zalać 1 łyżką wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
- Mleko z cukrem zagotować i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
- Dodać drobno posiekane pistacje i migdały oraz szafran z wodą, wymieszać.
- Wlać do 2-3 foremek plastikowych lub pojemnika.
- Odstawić do lodówki najlepiej na noc.
- Mango obrać, pokroić na kawałki dodać 100 g cukru i 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, wymieszać, zagotować i odstawić do zgęstnienia.
- Kulfi nałożyć do pucharków łyżką do lodów, posypać pistacjami i migdałami, polać sosem z mango.
Smacznego :
na podstawie przepisu: Kuchnia Indyjska