Ciasto z jabłkami i cynamonem
Przepraszam Was za długą nieobecność na blogu i zapewniam, że teraz posty zaczną pojawiać się znacznie częściej ;] Na początek po długiej przerwie przesyłam Wam przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem. Bardzo proste i smaczne. Zastanawiam się jak dobrze musi smakować na ciepło, np. z bitą śmietaną, ale niestety nie starczyło już nawet kawałka, abym się o tym przekonała. Następnym razem ;] Pozdrawiam gorąco!
Co potrzebujemy:
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści, nie gotować. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Masę wylać na blaszkę.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy porcjami mąkę i wyrabiamy ręką. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wykładamy na masę. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, a na wierzch kruszonką.
Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok 25 minut.
Co potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 1 kg jabłek
- cukier waniliowy
- cynamon
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- ok 100 g mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać mleko i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści, nie gotować. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Masę wylać na blaszkę.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy porcjami mąkę i wyrabiamy ręką. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wykładamy na masę. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, a na wierzch kruszonką.
Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok 25 minut.