Są delikatniejsze niż typowe rogale drożdżowe i dłużej zachowują świeżość. Oczywiście o ile w ogóle doczekują dnia następnego , bo są takie dobre , że znikają z talerza w mgnieniu oka :-)
W przepisach z wykorzystaniem lawendy jest jeden problem: nie wszyscy lubią jej aromat, ponieważ niektórym kojarzy się z kosmetykami i środkami czystości. Ja nie mam takich skojarzeń, aromat lawendy bardzo mi odpowiada, a i osoby częstowane ciasteczkami bynajmniej nie narzekały ;)
Czytając "Grę o tron" zastanawiam się, jak wyglądają ulubione cytrynowe ciasteczka Sansy Stark. W mojej wyobraźni są one właśnie takie - kruche i delikatne. Przepis na te pyszne, cytrynowe ciasteczka znalazłam u Natalii. Zrobiłam je w formie serduszek i gwiazdek. :)
Włosi jadają biscotti maczając je w kawie lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. Ale równie dobrze biscotii smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie.
Zdrowe ciasteczka owsiane, z dodatkiem świeżych śliwek, bez tłuszczu, cukru i jajek. Rewelacja! To takie ciasteczka, które można pochłaniać bez żądnych wyrzutów sumienia. Mięciutkie, pachnące, aromatyczne, idealne na pożegnanie lata:)
Słodka , chrupiąca , zdrowa i ..... pyszna przekąska na każdą porę dnia. .....a dla mnie batoniki te, pełne nasion i suszonych owoców, doskonale komponują się z jogurtem lub kawą na śniadanie. Niezwykle proste do przygotowania z możliwością dowolnej kompozycji ulubionych dodatków