Zdrowe ciasteczka ze śliwkami
W tym roku mój starszy synek, pomaszerował pierwszy raz do szkoły.
W ostatni dzień wakacji postanowiliśmy pożegnać wakacje, piekąc razem ciasteczka.
Najlepiej zdrowe ciasteczka:)
Wspólne chwile spędzone w kuchni, są dla naszej rodziny jednymi z najprzyjemniejszych chwil, dlatego bardzo je celebrujemy i cenimy.
Cieszę się, że nawet najmłodsi domownicy uwielbiają znikać z nami w kuchni i oddawać się bez reszty pichceniu.
Pieczenie ciasteczek, to jedna z ulubionych rozrywek moich synków.
Obydwoje, w kuchni chcą zrobić jak najwięcej sami: mieszają, miksują, ucierają i.. próbuję:)
Próbują bez końca;)
Muszę pochwalić mojego starszaka, jestem z niego bardzo dumna, bo poniższe ciasteczka, upiekł prawie samodzielnie ( noooo z moją małą pomocą:)).
Zdrowe ciasteczka owsiane, z dodatkiem świeżych śliwek, bez tłuszczu, cukru i jajek.
Rewelacja!
To takie ciasteczka, które można pochłaniać bez żądnych wyrzutów sumienia.
Mięciutkie, pachnące, aromatyczne, idealne na pożegnanie lata:)
Zapraszam na ciasteczka mojego syna!;)
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Dorota Smakuje.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 1 szklanka mąki orkiszowej (jasnej)
- 1 szklanka zmiksowanych, świeżych śliwek
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki miodu/ syropu z agawy/pasty daktylowej/syropu klonowego
- 10 suszonych śliwek
Suszone śliwki siekamy.
Świeże śliwki miksujemy.
W misce mieszamy wszystkie składniki.
Masę zostawić na ok. 30 minut aby płatki napęczniały.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy łyżki, wykładać porcje ciasteczek.
Ciastka piec 30-40 minut w 180C.
Gotowe ciasteczka zostawić na blaszce do wystygnięcia (blaszkę wyciągnąć z piekarnika).