Kasztanowe batoniki musli z jabłkiem
Słodka , chrupiąca , zdrowa i ..... pyszna przekąska na każdą porę dnia.
.....a dla mnie batoniki te , pełne nasion i suszonych owoców, doskonale komponują się z jogurtem lub kawą na śniadanie. Niezwykle proste do przygotowania z możliwością dowolnej kompozycji ulubionych dodatków. Składniki:
- 1.5 szklanki płatków /owsiane, orkiszowe/
- 0.5 szklanki nasion słonecznika
- 0.5 szklanki nasion dyni
- 2 łyżki sezamu
- 1 szklanka suszonych owoców /żurawina, pokrojone śliwki , migdały i orzechy/
- szczypta soli
- 50 g oleju sezamowego
- 2 pełne łyżki kremu kasztanowego
- 1/3 szklanki miodu kasztanowego
- 1 jabłko
Wykonanie:
-Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C. -Foremkę / 20-25 cm / wyłożyć papierem do pieczenia. -Do dużej miski wsypać nasiona słonecznika, dyni, sezamu , suszone owoce i wymieszać. -Miód połaczyć z olejem. -Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , połączyć z płatkami , dodać olej z miodem, krem kasztanowy i wymieszać. -Wsypać nasiona z owocami . -Połączyć wszystkie składniki. -Masę przełozyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , starannie wyrównać, docisnąć równomiernie z góry / np. drewniana deseczką / -Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30 minut. Wystudzić. Pokroić na małe batoniki.