Jest naprawdę boski w smaku, a ta polewa z białej czekolady... Co tu dużo mówić, musicie wypróbować ten przepis ;)(...) Zmodyfikowałam go odrobinę, ale myślę, że efekt końcowy uzyskałam wręcz idealny :)
Nasze uczucie do eklerek zrodziło się (...) już w dzieciństwie, kiedy po niedzielnym spacerze wstępowaliśmy po nie do małej cukierni. Choć w czasie Świąt spacer jest jak najbardziej wskazany, obierzmy sobie inny cel, a eklerki zróbmy sami. Delikatność ciasta i zaskakujący smak migdałowego kremu czyni je godnym wielkanocnego stołu deserem, na który skuszą się nie tylko najmłodsi...
Ciasto lekko wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Cudownie komponuje się z masą kremową. Oczywiście najlepsza jest na mascarpone czy innym dość tłustym białym serku, ale w wersji light zawsze możemy go podmienić na mielony twaróg. Ciacho najlepsze jest na drugi, czy nawet trzeci dzień po upieczeniu, gdy - niczym biszkopty w tortach - namięknie kremem.
W sobotę miałam gości i postanowiłam upiec jakieś ciasto, padło na sernik. Na kruchym cieście, z dodatkiem magicznej tonki i konfiturą z malin -w sezonie napewno zastąpię ją świeżymi malinami. Sernik był tak pyszny, że ani kawałeczek się dla mnie nie ostał
Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem.