Aby trochę (...) poeksperymentować z innymi wypiekami, chciałam upiec jeszcze słodką, okrągłą formę chlebka do odrywania. I właśnie to powidła i masło orzechowe stały się jego bohaterem
Te proste składniki w zasadzie zawsze ma się w domu, dlatego bez problemu można upiec sobie scones. I to bez użycia piekarnika. Oczywiście to trochę co innego, niż normalne scones, ale idea jest ta sama, a efekt smakowity. Wychodzą miękkie, a jednocześnie kruche, naprawdę dobre.
Jak możecie zauważyć studiując przepis, przy tym bochenku właściwie nie ma pracy. Chwila na stworzenie jednolitej masy i noc na wyrastanie. Prosta forma.
Nie zawiera nawet grama mąki, nie ma w sobie drożdży i nie rośnie na zakwasie. Chleb ten nie jest również pieczony z dodatkami spulchniającymi, nie znajdziecie w nim sody oczyszczonej, proszku do pieczenia.
Jest on za to pełen zdrowych ziaren i Waszych ulubionych bakalii (u mnie ziarna słonecznika, migdały, żurawina) , a wszystko dzięki magicznego składnikowi – nasionom babki płesznik
Chrupiąca skórka, wilgotny wierzch - pycha :-) choć powiem że trochę się o niego bałam bo jak wyrósł i wyłożyłam na nagrzany kamień ... to wysiadł prąd po jakiś 15 minutach :-( ale na szczęście udało się prąd wrócił i chlebek został uratowany hura :-)