Chleb ćwikłowy

Zdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ukrywam, że myślami, stoję już jedną nogą przy wielkanocnym stole. Od kilku dniu można w mojej lodówce znaleźć chrzan, który przekazuję też w słoiczkach znajomym. Myślę, że do jego smaku trzeba dorosnąć, bo w domowej wersji jest niezwykle ostry. Lubię pikantną kuchnię, ale znam osoby, które wolą jego specyficzny smak przełamany spora ilością jabłka i miodu lub słodkimi pieczonymi burakami, startymi drobno na tarce.

Wiem, że na blogu pojawił już się chleb z dodatkiem buraków (tutaj i tutaj). Ten jest jeszcze trochę inny i chyba bardziej charakterny w smaku, bo pojawiły się w nim właśnie ćwikła. Jeśli lubicie ich smak, to polecam przepis.

Zdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ćwikłowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g musu z buraków z chrzanem
  • 150-170 ml letniej wody
  • 1.5 łyżeczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Mieszamy.
  2. W mące robimy wgłębienie i dodajemy ćwikła. Powoli wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto, kontrolując jego konsystencję za pomocą płynu. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto będzie lepkie, ale przy tym elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły/podłużny bochenek. Umieszczamy go na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Chleb z wierzchu nacinamy „płytko” ostrym nożem (ja w „szpary” włożyłam świeży tymianek). Chleb pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Przed krojeniem studzimy.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Buraczana bagietka z rozmarynem
1

Buraczana bagietka z rozmaryne…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowy zakwas  żytni do chleba i na żur
2

Domowy zakwas żytni do chleba…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku