Chleb ćwikłowy

Zdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ukrywam, że myślami, stoję już jedną nogą przy wielkanocnym stole. Od kilku dniu można w mojej lodówce znaleźć chrzan, który przekazuję też w słoiczkach znajomym. Myślę, że do jego smaku trzeba dorosnąć, bo w domowej wersji jest niezwykle ostry. Lubię pikantną kuchnię, ale znam osoby, które wolą jego specyficzny smak przełamany spora ilością jabłka i miodu lub słodkimi pieczonymi burakami, startymi drobno na tarce.

Wiem, że na blogu pojawił już się chleb z dodatkiem buraków (tutaj i tutaj). Ten jest jeszcze trochę inny i chyba bardziej charakterny w smaku, bo pojawiły się w nim właśnie ćwikła. Jeśli lubicie ich smak, to polecam przepis.

Zdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ćwikłowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g musu z buraków z chrzanem
  • 150-170 ml letniej wody
  • 1.5 łyżeczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Mieszamy.
  2. W mące robimy wgłębienie i dodajemy ćwikła. Powoli wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto, kontrolując jego konsystencję za pomocą płynu. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto będzie lepkie, ale przy tym elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły/podłużny bochenek. Umieszczamy go na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Chleb z wierzchu nacinamy „płytko” ostrym nożem (ja w „szpary” włożyłam świeży tymianek). Chleb pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Przed krojeniem studzimy.

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy