Chleb ćwikłowy

Zdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ukrywam, że myślami, stoję już jedną nogą przy wielkanocnym stole. Od kilku dniu można w mojej lodówce znaleźć chrzan, który przekazuję też w słoiczkach znajomym. Myślę, że do jego smaku trzeba dorosnąć, bo w domowej wersji jest niezwykle ostry. Lubię pikantną kuchnię, ale znam osoby, które wolą jego specyficzny smak przełamany spora ilością jabłka i miodu lub słodkimi pieczonymi burakami, startymi drobno na tarce.

Wiem, że na blogu pojawił już się chleb z dodatkiem buraków (tutaj i tutaj). Ten jest jeszcze trochę inny i chyba bardziej charakterny w smaku, bo pojawiły się w nim właśnie ćwikła. Jeśli lubicie ich smak, to polecam przepis.

Zdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ćwikłowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ćwikłowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g musu z buraków z chrzanem
  • 150-170 ml letniej wody
  • 1.5 łyżeczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, sól oraz cukier. Mieszamy.
  2. W mące robimy wgłębienie i dodajemy ćwikła. Powoli wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto, kontrolując jego konsystencję za pomocą płynu. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto będzie lepkie, ale przy tym elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły/podłużny bochenek. Umieszczamy go na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Chleb z wierzchu nacinamy „płytko” ostrym nożem (ja w „szpary” włożyłam świeży tymianek). Chleb pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  5. Przed krojeniem studzimy.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Buraczana bagietka z rozmarynem
1

Buraczana bagietka z rozmaryne…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb maślankowy na zakwasie
1

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie
2

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna bagietka
1

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb świąteczny
3

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!
2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chleb z ziarnem pszenicy
2

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chlebek z pistacjami, kiełbasą i suszonymi śliwkami
5

Chlebek z pistacjami, kiełbasą…

Tyna Tyna
In cooking we trust