Chlebek z mąki gryczanej
.
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2,5 dag drożdży
1 łyżka oleju
szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka kminku
płatki chili
1 łyżka płatków owsianych
.
Do mąki dodać sól.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/3 wody. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wlać do mąki.
Wyrobić ciasto, dodając w miarę potrzeby resztę wody.
Pod koniec do ciasta dolać olej.
Foremkę do tarty posmarować olejem, posypać płatkami owsianymi, wyłożyć ciasto.
Wierzch ciasta posypać kminem, solą i płatkami chili.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zwiększy swoją objętość wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.
.
.
P.S. Zamiast cukru ostatnio użyłam 1 łyżeczkę melasy z trzciny cukrowej.
Chlebek oczywiście był ciemniejszy, ale także bardziej wilgotny.
Chlebek mniej się kruszyl po dodaniu do ciasta 6 lyżek mielonego siemienia lnianego (suchego).