Żytni miodowy na zakwasie
Ostatnio wypieki drożdżowe praktycznie nie goszczą na moim stole. Dużo częściej piekę na zakwasie i praktycznie wyparł niegdyś używane codziennie drożdże. I prawdę mówiąc nie mam mu tego za złe. Uwielbiam moje zakwasowe wypieki.
Choć ostatnio w mojej kuchni króluje zakwas pszenny, czasem wracam do starego, poczciwego zakwasu żytniego. Ma on nieco bardziej kwaskowaty posmak, więc lubię go czymś dosłodzić. Idealnie nadaje się miód, który nie tylko ma więcej składników odżywczych niż cukier, ale również dodaje bochenkowi charakterystycznego posmaczku.
Jak możecie zauważyć studiując przepis, przy tym bochenku właściwie nie ma pracy. Chwila na stworzenie jednolitej masy i noc na wyrastanie. Prosta forma.
Żytni miodowy na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 8 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 150 g mąki żytniej 720
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 100 gaktywnego zakwasu żytniego
- 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 soli
- 50 g pestek dyni
- 25 g miodu
- 220 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć je rękami aż masa będzie jednolita.
- Wyłóż prostokątną formę o długości 15 cm papierem do pieczenia lub natłuść ją i obsyp otrębami.
- Włóż ciasto do formy i przykryj ją materiałową szmatką lub folią aluminiową i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin)
- Przed upływem czasu wyrastania chleba rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb do piekarnika i piecz ok. 35 minut.
- Wyjmij chleb z formy i poczekaj aż ostygnie.