Bezglutenowy chleb życia
Chleb „zmieniający życie” opanował już wiele stron z przepisami kulinarnymi. Wszystko zaczęło się od cudownego bloga My New Roots, na którym blogerka prosto z Kopenhagi pokazuje, że zdrowemu podejściu do odżywiania mogą towarzyszyć apetyczne i zróżnicowane dania.
Nie wiem, czy chleb ten zmienił już czyjeś życie, ale zgadzam się z tym, że jest on cudowny. Nie zawiera nawet grama mąki, nie ma w sobie drożdży i nie rośnie na zakwasie. Chleb ten nie jest również pieczony z dodatkami spulchniającymi, nie znajdziecie w nim sody oczyszczonej, proszku do pieczenia.
Jest on za to pełen zdrowych ziaren i Waszych ulubionych bakalii (u mnie ziarna słonecznika, migdały, żurawina) , a wszystko dzięki magicznego składnikowi – nasionom babki płesznik*.
Babka płesznik, zwana też jako psyllium to roślina ceniona za wysoką zawartość błonnika. Zawiera substancje śluzowe, dzięki którym pod wpływem wody chleb pełen ziaren trzyma się w całości. Dzięki właściwościom pęczniejącym, nasiona babki płesznik zalecane są przy stosowaniu diety (podobno szczególnie diety Dukana). Wszystko to sprawia, że ogranicza apetyt, a jedna kromka takiego wartościowego chleba jest naprawdę sycąca.
Wykonanie chleba jest niezwykle łatwe. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić na minimum 2 godziny, by nasiona wchłonęły płyny.
Pierwotnie w przepisie tym wykorzystano płatki owsiane. Wiem, że blog czyta wiele osób, które poszukują smacznych, sprawdzonych przepisów na wypieki bezglutenowe. Trudno dostać w sklepach ekologicznych bezglutenowe płatki owsiane, dlatego postanowiłam zmodyfikować ten przepis po swojemu i wypróbować także wersji tego chleba z płatkami ryżowymi. O dziwo zwróciłam uwagę, że w wersji bezglutenowej, płatki ryżowe potrzebują mniej wody niż owsiane (dlatego w przepisie podałam od 330 do 350 ml wody).
W wersji bezglutenowej chleb jest bardziej podatny na kruszenie, ale przy zachowaniu odpowiednich proporcji powinien się udać. Dobry chleb życia powinien dać się kroić niczym keks.
Na koniec chciałam dodać, że chleb pełen nasion jest naprawdę smaczny, jeśli lubicie owsiankę i granolę to na pewno Wam zasmakuje, zarówno w wersji bezglutenowej jak i z płatkami owsianymi. Spróbujcie przepisu sami i przekonajcie się o tym, czy może on zmienić Wasze życie na lepsze i zdrowsze
*P.S. Nasiona babki płesznik można dostać w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, czy u zielarza.
Bezglutenowy chleb życia Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 50 minut Całkowity czas: 2 godziny 50 minut Porcje: 1 Składniki- 140 g ziaren (słonecznika, dyni)
- 100 g ziaren siemienia lnianego
- 140 g płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub płatków owsianych
- 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
- 50 g suszonej żurawiny/rodzynek
- 4 łyżki nasion babki płesznik (psyllium)
- łyżeczka soli
- łyżka miodu
- 3 łyżki klarowanego masła/oleju rzepakowego
- 330-350 ml wody
- Do misy wsypujemy ziarna, bakalie, płatki, nasiona baby płesznik. Dodajemy sól, cukier, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję „ciasta”. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.
- Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wysuwamy blachę piekarnika, odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie się kruszył!