Roladki z cukini z humusem
Przepyszna przekąska z glillowanych pasków cykini wypłenionych humusem. Może użyć też dowolnej pasty warzywnej lub z tuńczykiem.
Skałdniki:
1 cukinia
humus:
ciecierzyca 1 słoik
cytryna 1/2 sztuka
pieprz cayenne szczypta
oliwa z oliwek 2 łyżki
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki np. himaljskiej
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki utartego kuminu
natka kolendry 1 garść
oliwa 1 łyżka
ząbek czosnku
granat
Przygotowanie:
Całą zawartość słoika z ciecieżycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sólso smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kuminem.
Cukinię (w zależności od wielkości potrzeba wyciąć 12 pasków) umyć i wytrzeć papierem. Odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posolić odstawić na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyć plastry na ręczniku z nadmiaru wody.
Paski cukini posmarować oliwą zmieszaną z przecisniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyc paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil.
Nabierać łyżeczką porcję humusu, rozsmarować na całej długości cukini i zrolować. Ułożyć na talerzu posypac natką i granatem.