Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Tym razem zrobiłam szybkie bułki drożdżowe posypane czarnuszką ! Idealne jako dodatek do dań, sałatek lub na śniadanie czy kolacje w towarzystwie lubionych dodatków. Przepis jest wegański, ale oczywiście zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a grudzień to dla mnie miesiąc pełen wrażeń, pięknych zapachów i pyszności ! Pierniczki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych Bożonarodzeniowych ciasteczek. Co roku piekę kilka partii; takie do zjedzenia od razu, polukrowane na prezent i na choinkę.
Murzynek to ciasto, które zawsze pojawia się w moim domu na Święta. W przeciwieństwie do piernika znika bardzo szybko ! Często robię go z dodatkiem korzennych przypraw i polewą.Tym razem zrobiłam najbardziej tradycyjną wersję z kakao i cukrem pudrem.
Paszteciki z pieczarkami, posypane czarnuszką – nie może ich zabraknąć na Świątecznym stole ! Pierwszym skojarzeniem z tymi pasztecikami jest moja babcia, która prawie zawsze na święta wypiekała te małe drożdżowe bułeczki z pieczarkowym nadzieniem i obowiązkowo z czarnuszką ! Uwielbiałam je w wersji na ciepło, a jeszcze bardziej maczane w gorącym barszczu 🙂
Święta kojarzą mi się przede wszystkim z korzennym piernikowym zapachem unoszącym się w domu ! Zarówno piernik jak i pierniczki to z pewnością moje ulubione Bożonarodzeniowe wypieki, zwłaszcza takie własnoręcznie udekorowane. Od jakiegoś czasu co roku organizujemy wspólne wypiekanie pierniczków i dekorowanie.
Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem 🙂
Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza 🙂 Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.
To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Zupa krem z dyni to danie obowiązkowe w jesiennym dyniowym sezonie ! Mogę też śmiało powiedzieć, że to moja ulubiona zupa krem. Najbardziej lubię taką bardzo gęstą z dodatkiem mleka kokosowego.
Bułeczki z sezamem al’a bajgle dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie ! Przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne !
Krem z marchewki i batata to zdecydowanie jedna z moich ulubionych jesienno-zimowych zup. Taka gęsta i sycąca zupa zawsze rozgrzewa mnie w chłodne dni. Tym razem postanowiłam zaszaleć i dodałam słodkie i bardzo dojrzałe mango ! Ten egzotyczny owoc nadałzupie słodyczy i ciekawego smaku.
Zupa krem z pieczarek i kalafiora jest delikatna, lekka i słodkawa. Lubię tradycyjną pieczarkową z kawałkami grzybów i warzyw ale zdecydowanie wygrywają u mnie zupy krem 😉
Drożdżówki ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ! A polane lukrem to dopiero poezja 🙂 W sezonie śliwki najczęściej wykorzystuję do drożdżowych wypieków, na powidła śliwkowe i knedle. A wy w jakiej postaci uwielbiacie śliwki ?