Barszcz czerwony Wigilijny
Barszcz czerwony Wigilijny – na domowym zakwasie z buraków
Może nie być na Święta ciast, pierogów, ryby, ale nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego z uszkami. I choć barszcz jadam bardzo często w ciągu całego roku, to właśnie na ten Wigilijny czekam najbardziej ! Nie wiem czy to za sprawą niesamowitego i magicznego klimatu tego dnia, czy tego, że jest on gotowany z sercem i miłością, ale ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. U mnie w domu je się go zawsze z uszkami (koniecznie nadziewanymi grzybami), natomiast na drugi i trzeci dzień podajemy go z ziemniakami (uszka u mnie w domu bardzo szybko znikają ?). W zeszłym roku mama wzbogaciła Wigilijny barszcz o jabłko i suszone grzyby, które jeszcze bardziej podbiły jego smak. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji to gorąco polecam ?
Barszcz czerwony Wigilijny – przepis
Składniki:
0,5 kg buraków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
Domowy zakwas z buraków ok. 0,5 l
jabłko 2-3 suszone grzyby
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Do smaku sól, pieprz , miód (można pominąć)
1,5 l warzywnego bulionu (ja gotuje na włoszczyźnie )
Sposób wykonania:
- Buraki i marchewkę myjemy i kroimy (w plastry lub kostkę) dodajemy je do wcześniej ugotowanego bulionu.
- Dorzucamy czosnek, jabłko, liście laurowe , ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Następnie barszcz zlewamy do drugiego garnka lub słoików. Buraki i marchewkę można dodać do obiadu , lub sałatki, oczywiście można zostawić je też w zupie)
⠀
Barszcz czerwony Wigilijny Pyszny i aromatyczny za sprawą jabłka i suszonych grzybów , barszcz czerwony Wigilijny. Potrawa bez której nie wyobrażam sobie Świąt. Kategorie: Boże Narodzenie, Obiad, Zupa Kuchnia: Bezglutenowa, Polska, Wegańska Tagi: barszcz, Boże Narodzenie, zupa
Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 1 hour Całkowity czas: 1 hour 30 minutes
Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
- 0,5 kg buraków
- 2 marchewki
- 1,5 l bulionu warzywnego gotowanego na włoszczyźnie
- 0,5 l zakwasu z buraków najlepiej domowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2-3 suszone grzyby
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, miód do smaku
Sposób wykonania
- Buraki i marchewkę myjemy i kroimy (w plastry lub kostkę) dodajemy je do wcześniej ugotowanego bulionu.
- Dorzucamy czosnek, jabłko, liście laurowe , ziele angielskie, odrobinę soli.
- Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Gotowy barszcz odcedzamy (buraki i marchewkę można dodać do obiadu , lub sałatki, oczywiście można zostawić je też w zupie)