Najlepsza focaccia z rozmarynem

Zdjęcie - Najlepsza Focaccia z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Najlepsza Focaccia z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsza Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe pachnące rozmarynem i oliwą z oliwek z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych.

Prawdziwa włoska uczta !

Zdjęcie - Najlepsza Focaccia z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sekretem tej Focacci jest przefermentowane ciasto z niewielką ilością drożdży, które u mnie garowało ok. 12 h. Po przelaniu do formy odstawiłam je na 40 min aby lekko wyrosło. Dzięki temu zabiegowi nie zyskała cudowny smak oraz miękką, puszystą i “bąbelkową” strukturę ! Chrupiącą skórkę polałam dodatkowo oliwą z oliwek. Naprawdę nic więcej nie trzeba… Ale jeśli już potrzebujecie przepis na jakiś dodatek do Focacci to polecam aromatyczny krem z pomidorów z tego przepisu – zupa-pomidorowa-z-suszonymi-pomidorami/

Najlepsza Focaccia – przepis Składniki:
  • 500 g mąki chlebowej
  • 420 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo: rozmaryn i pomidorki koktajlowe

Sposób wykonania:
  • Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
  • Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
  • Na wierzchu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Odstawiamy na 30-40 min. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25-30 min.
Zdjęcie - Najlepsza Focaccia z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Najlepsza Focaccia z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza Focaccia Pyszna i puszysta, drożdżowa Focaccia z rozmarynem, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek Kategorie: Obiad, Pieczywo Kuchnia: kuchnia włoska, Wegańska Tagi: chleb, focaccia, pieczywo, pizza Czas przygotowania: 12 hours Cook Time: 25 minutes Całkowity czas: 12 hours 25 minutes Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 500 g mąki chlebowej
  • 420 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g świeżych drożdży
Sposób wykonania
  • Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
  • Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
  • na wierzczu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Pieczemy ok. 25-30 min.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy