Najlepsza focaccia z rozmarynem
Najlepsza Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi
Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe pachnące rozmarynem i oliwą z oliwek z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych.
Prawdziwa włoska uczta !
Sekretem tej Focacci jest przefermentowane ciasto z niewielką ilością drożdży, które u mnie garowało ok. 12 h. Po przelaniu do formy odstawiłam je na 40 min aby lekko wyrosło. Dzięki temu zabiegowi nie zyskała cudowny smak oraz miękką, puszystą i “bąbelkową” strukturę ! Chrupiącą skórkę polałam dodatkowo oliwą z oliwek. Naprawdę nic więcej nie trzeba… Ale jeśli już potrzebujecie przepis na jakiś dodatek do Focacci to polecam aromatyczny krem z pomidorów z tego przepisu – zupa-pomidorowa-z-suszonymi-pomidorami/
Najlepsza Focaccia – przepis Składniki:- 500 g mąki chlebowej
- 420 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: rozmaryn i pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania:- Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
- Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
- Na wierzchu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Odstawiamy na 30-40 min. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25-30 min.
- 500 g mąki chlebowej
- 420 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
- Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i mieszamy. odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Do zaczynu drożdżowego dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Mieszamy ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Miskę przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na całą noc w temp. pokojowej.
- Następnego dnia piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna forma).
- na wierzczu układamy pomidorki lekko wciskając je w ciasto. Posypujemy rozmarynem i solą gruboziarnistą. Pieczemy ok. 25-30 min.