Szybkie i proste faworki z piekarnika

Zdjęcie - Szybkie i proste faworki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szybkie i proste faworki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !
Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty Czwartek, jednak nigdy nie smakowały mi takie smażone na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie wolę takie pieczone w piekarniku. W tamtym roku upiekłam chrust w wersji drożdżowej, w tym roku postawiłam na kruche faworki, które zrobiłam bez nabiału. Tradycyjnie w przepisie zazwyczaj jest śmietana, ja zamieniłam ją na jogurt kokosowy (polecam gęsty bez cukru od Plant On dostępny w Lidlu), widziałam też ostatnio w Lidlu śmietanę kokosową – ona też świetnie się sprawdzi.

A Wy jaką wersję wolicie ? Tradycyjną smażona czy jednak bardziej fit 😉 ?

Zdjęcie - Szybkie i proste faworki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szybkie i proste faworki pieczone w piekarniku – przepis

SKŁADNIKI:
400 g mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła/ roślinnej margaryny
3-4 łyżki jogurtu kokosowego/ kwaśnej śmietany 18 %
3 żółtka
szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą.
  2. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach.
  3. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu.
  4. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół.
  5. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
  6. Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.

 

Faworki – przepis na Thermomix

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Wsypujemy do kielicha. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek i 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach. Ustawiamy “INTERWAŁ” na 3-4 min. Jeśli ciasto będzie bardzo zbite należy dodać więcej jogurtu. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Szybkie i proste faworki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie i proste faworki z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szybkie i proste faworki z piekarnika Pyszny i kruchy chrust na Tłusty Czwartek w fit wesji bez nabiału. Kategorie: Ciastka, Tłusty Czwartek Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka Tagi: chrust, faworki, Tłusty Czwartek Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 20 minutes Całkowity czas: 50 minutes Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła/ roślinnej margaryny
  • 3-4 łyżki jogurtu kokosowego/ kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Sposób wykonania
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
  • Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy