Szybkie i proste faworki z piekarnika
Szybkie i proste faworki z piekarnika – fit wersja bez nabiału !
Faworki to jedne z moich ulubionych słodkości na Tłusty Czwartek, jednak nigdy nie smakowały mi takie smażone na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie wolę takie pieczone w piekarniku. W tamtym roku upiekłam chrust w wersji drożdżowej, w tym roku postawiłam na kruche faworki, które zrobiłam bez nabiału. Tradycyjnie w przepisie zazwyczaj jest śmietana, ja zamieniłam ją na jogurt kokosowy (polecam gęsty bez cukru od Plant On dostępny w Lidlu), widziałam też ostatnio w Lidlu śmietanę kokosową – ona też świetnie się sprawdzi.
A Wy jaką wersję wolicie ? Tradycyjną smażona czy jednak bardziej fit ? ?
SKŁADNIKI:
400 g mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła/ roślinnej margaryny
3-4 łyżki jogurtu kokosowego/ kwaśnej śmietany 18 %
3 żółtka
szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą.
- Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach.
- Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu.
- Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół.
- Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
- Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.
Faworki – przepis na Thermomix
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Wsypujemy do kielicha. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek i 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach. Ustawiamy “INTERWAŁ” na 3-4 min. Jeśli ciasto będzie bardzo zbite należy dodać więcej jogurtu. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g masła/ roślinnej margaryny
- 3-4 łyżki jogurtu kokosowego/ kwaśnej śmietany 18 %
- 3 żółtka
- szczypta soli
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło lub margarynę, żółtka i na początek
- 2 łyżki jogurtu kokosowego lub zamiennika wymienionego w składnikach. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze jogurtu. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie tniemy go na paski i dzielimy na pół. Formujemy faworki. Układamy je na blaszce.
- Pieczemy w 180 st. C ok. 15-20 min. Gotowy i przestudzony chrust posypujemy cukrem pudrem.